Εκεί όπου υπήρχαν. υπάρχουν και θα υπάρχουν Έλληνες..!

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ντόρα Μπακογιάννη: "Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη" (Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung)

Συνέντευξη: Christiane Schlötzer

Ακόμη και οι πολιτικοί  πρέπει να πηγαίνουν  φυλακή.
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών για την οικονομική κρίση, τους υπαίτιους  και την άδικη κριτική.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, πρόσφατα αποτέλεσε το μόνο μέλος της απελθούσας συντηρητικής κυβέρνησης που υπερψήφισε το σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων του σοσιαλιστή Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. 
Σε ανταπόδοση το κόμμα της, η Νέα Δημοκρατία, την διέγραψε. 
Σε ομιλία της στο Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο ξεκαθάρισε τους παλιούς λογαριασμούς με τη Νέα Δημοκρατία. 
Η 56άχρονη πολιτικός, η οποία κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, προφανώς και δεν σκέφτεται ότι ήρθε το τέλος της καριέρας της.
SZ : Παρ' όλη τη διαγραφή δεν δείχνετε ηττημένη.
ΝΜ : Θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι δεν πληγώθηκα. 25 χρόνια της ζωής μου πέρασα δουλεύοντας για την παράταξη και συχνά χρειάστηκε να σιωπήσω λόγω κομματικής γραμμής. 
Αρκετά! 
Σε μια κρίση κάνει κανείς την αυτοκριτική του. Ήξερα ότι αυτό τον λαϊκισμό, αυτή τη δημαγωγία, τη στενοκεφαλιά, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, δεν θα μπορούσαμε να τα ...
συνεχίσουμε. Πρέπει να σταματήσουμε να υπεκφεύγουμε. Αυτό ήταν το πακέτο σωτηρίας της Ελλάδος. Γι’αυτό το υπερψήφισα.
SZ : Έχετε την εντύπωση πως πρέπει να κοιταχτούν κι άλλοι στον καθρέφτη;
ΝΜ : Εαν ήμουν 18 χρονών θα είχα... εκραγεί! Φανταστείτε ενα κόμμα που ούτε καν συζητά το πρόβλημα αυτό, γιατί δεν συγκαλείται ποτέ.
SZ : Δεν ακούγεται και πολύ δημοκρατικό αυτό.
ΝΜ : Απαγορεύεται η κριτική, απαγορεύεται η διαφορετική σκέψη, υποταγή στην κομματική πειθαρχία ως αρχή εξουσίας. Γι’αυτό είμαστε όπως είμαστε.
SZ : Στην Αθήνα ακούγεται πως θα κάνετε νέο κόμμα, κυκλοφορεί μάλιστα και το όνομα "Νέα Ελλάδα". 
ΝΜ : Αυτό θα το δούμε. Το πλέον σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι καταρχήν να καταλήξουμε σε μια ελάχιστη συναίνεση στο πολιτικό μας σύστημα, ώστε να συνεργαστούμε όλοι για να βγεί η Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν απ' την κρίση. Για να μη χρειάζεται να διαβάζουμε αυτά τα απαίσια άρθρα  στον Γερμανικό τύπο για την Ελλάδα. Η αλήθεια έιναι ότι έχουμε  και εμείς την ευθύνη μας και τώρα πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά είναι άδικο η Ελλάδα να εμφανίζεται ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου, και αυτό έχει τις συνέπειές του στην κρίση. 
SZ : Τη στενοκεφαλιά μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς με ένα νέο κόμμα; 
ΝΜ : Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πολλοί που, όπως λέγαμε παλιά, είναι κεντρώοι - φιλελεύθεροι, που θέλουν να έχουν λόγο, που επιθυμούν λιγότερη κρατική παρέμβαση και περισσότερες ευκαιρίες για προσωπικές πρωτοβουλίες. Οι Έλληνες στη Γερμανία, πώς τα κατάφεραν; Γιατί τα καταφέρνουν στην Αμερική; Είμαστε δημιουργικός λαός αλλά αυτό το υπερμεγέθες κράτος δημιουργεί ένα τείχος.
SZ : Πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη; Η Ελλάδα δεν παράγει σχεδόν τίποτα. 
ΝΜ : Η Ελλάδα μπορεί να επενδύσει πολλά στον τομέα του τουρισμού. Οι τράπεζες μας δραστηριοποιούνται σημαντικά στα νοτιοανατολικά της Ευρώπης. Υπάρχουν οι οικονομικές προϋποθέσεις και αυτές πρέπει να αξιοποιήσουμε. 
SZ : Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη; 
ΝΜ: Σε κάθε περίπτωση. Θα ήταν ολέθριο εάν αποχωρούσαμε από την Ευρωζώνη και για την Ευρώπη. Εάν αποχωρήσει μια χώρα σήμερα, μετά μια δεύτερη ή μια τρίτη, μπορούμε να το ξεχάσουμε το Ευρώ. Η Ευρωζώνη δημιουργήθηκε όταν υπήρχε ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Το Ευρώ μόνο με περισσότερη αλληλεγγύη μπορεί να είναι ισχυρό. Γι’αυτό χρειαζόμαστε αυτήν ακριβώς τη στιγμή «περισσότερη» Ευρώπη και όχι λιγότερη. 
SZ : Πολλοί λένε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι άδικα, δεν θα έπρεπε να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. 
ΝΜ : Αυτά τα μέτρα σίγουρα δεν είναι κοινωνικά δίκαια. Αλλά πιστευώ ότι η πλειοψηφία των πολιτών καταλαβαίνει ότι και οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Αυτό σημαίνει ότι το συντομότερο δυνατόν πρέπει να βγούμε από την κρίση. Προς το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα μέτρα. 
SZ : Δεν θα έπρεπε όμως, και χάριν δικαιοσύνης, κάποιος να τιμωρηθεί; Κάποιος από όσους είναι συνυπεύθυνοι τώρα που έχουν φτάσει τα πράγματα ως εδώ; Αρκετά σκάνδαλα ξεσκεπάστηκαν. 
ΝΜ : Κάθε σκάνδαλο πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς. Και φυσικά και πρέπει κάποιοι να πάνε φυλακή. 
ΣΖ : Και  πολιτικοί; 
ΝΜ : Φυσικά. 
Είμαι περήφανη που τότε καταψήφισα το νόμο που εξασφαλίζει στους πολιτικούς ιδιαίτερα νομικά δικαιώματα. Ο νόμος πρέπει πλέον να αλλάξει. Εάν ένας πολιτικός είναι αθώος, μπορεί να αποδείξει την αθωότητά του ενώπιον του δικαστηρίου. Τα σκάνδαλα είναι ένα θέμα. 
Ένα άλλο θέμα είναι ότι εδώ και 30 χρόνια ζούμε με δανεικά. 
Ποιος θα τιμωρηθεί γι’αυτό; 
Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα; 
Και όταν λέω πολιτικό σύστημα, εννοώ πολιτικούς, συνδικαλιστές, τους πάντες. Δεν γίνεται. 
Το σημαντικό είναι να παραδεχτούμε ότι κάναμε λάθος και να χαράξουμε μια νέα πολιτική.  


Related Posts with Thumbnails Blog Widget by LinkWithin

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP